Zasady bezpiecznej antybiotykoterapii | VITA

Zasady bezpiecznej antybiotykoterapii

Czym popijać antybiotyki?
Antybiotyki najlepiej popijać szklanką przegotowanej wody o temperaturze pokojowej, o ile nie ma innych zaleceń.
 
Czym nie popijać antybiotyków?
Antybiotyków nie należy popijać mlekiem, herbatą, kawą ani sokiem, gdyż mogą one wpływać na zmianę stopnia wchłaniania leku i skuteczność jego działania. Mogą także powodować niekorzystne działania uboczne, czasem nawet groźne dla zdrowia. Antybiotyków nie można też popijać alkoholem, również niskoprocentowym.
 
Naturalne probiotyki
Spożywanie naturalnych probiotyków jest zalecane w czasie terapii antybiotykiem, a także pewien czas po jej zakończeniu. Do naturalnych probiotyków należą kiszonki, np.: kiszona kapusta, ogórki, buraki, zakwas buraczany, jak również fermentowane napoje mleczne: jogurt, kefir, maślanka, zsiadłe mleko. W ich składzie występują bakterie kwasu mlekowego przywracające naturalną równowagę mikroflory jelitowej. Ważna uwaga: fermentowane napoje mleczne oraz wszystkie produkty mleczne (mleko, ser biały, żółty) zawierają wapń (Ca), który zmniejsza wchłanianie niektórych antybiotyków z przewodu pokarmowego. Dlatego produkty mleczne oraz produkty wzbogacane w wapń, np. napoje roślinne, spożywaj 1–2 h przed przyjęciem antybiotyku lub 2 h po jego zażyciu.
 
Probiotyki – suplementy
Suplementy zawierające szczepy bakterii probiotycznych przywracają naturalną florę bakteryjną jelit. Przyjmuj je około 2 h przed przyjęciem antybiotyku lub 2 h po jego zażyciu.