Dieta w leczeniu otyłości

Nie ma jednej cudownej diety, która będzie działała na każdego z Pacjentów. Zgodnie z opublikowanymi przez EASO (The European Association for the Study of Obesity) oraz EFAD (The European Federation of the Associations of Dietitians) zalecaniami należy dążyć do indywidualizacji zaleceń dietetycznych i skupić się bardziej na zmianie nawyków żywieniowych niż na układaniu krótszych lub dłuższych jadłospisów ze skrupulatnie wyliczonymi kaloriami i proporcjami dostarczanych składników. 

W tym samym dokumencie przedstawiono listę 5 diet, które mogą stanowić punkt wyjścia do pracy z Pacjentem. Są to:

– dieta śródziemnomorska

– dieta wegetariańska

– dieta DASH

– dieta nordycka

– niskokaloryczna dieta ubogowęglowodanowa (ketogeniczna)

Należy pamiętać, że „używanie diety” rozpoczyna się już na etapie wyboru produktów ze sklepowej półki i dla wielu osób jest to newralgiczny element całego procesu. Następne etapy diety to przyrządzenie posiłku uwzględniające preferencje smakowe osoby spożywającej, kulturę spożywania posiłku, ich porę i regularność.

W wielu przypadkach wprowadzenie zdrowej diety nie musi wiązać się z drastycznymi zmianami i dużymi wyrzeczeniami. Często wystarczy uporządkowanie pór posiłków czy niewielkie modyfikacje w doborze składników diety żeby osiągnąć zamierzony efekt. Dobrze przeprowadzony wywiad dietetyczny pozwala również na identyfikację zachowań ryzykownych (np. jedzenie emocjonalne, podjadanie podczas pracy na komputerze, oglądanie TV w trakcie posiłków), które mogą utrudniać efektywne wykorzystanie diety w kompleksowym podejściu do terapii choroby otyłościowej.

Categories: